Болата




Всяко лято от десет години насам със семейството ми поне веднъж отиваме на Болата - нашия любим плаж. Макар че има доста други плажове, които са по-близо до Добрич (градът, където живее дядо ми и където ходим през ваканциите), но никой не е по-хубав. Защо ли?

На първо място, заливът е малък и почти напълно затворен откъм морето. Затова водата винаги е спокойна, а дъното - плитко. Подходящо е за неумели плувци и малки деца.

На второ място, плажът доскоро беше част от резерват Калиакра. Това означава девствена природа, както и никакви магазини, хотели и други комерсиални институции, които могат да се видят в съвременните курорти. Интересен факт е, че само в този район на България се среща степна растителност. През него минава и пътят на прелетните птици Виа Понтика.
За жалост нямам снимка с птици











И накрая - гледката е зашеметяваща.









Тази година също не пропуснахме да посетим това красиво местенце. Опънахме си хавлията на пясъка, но той беше пълен с фасове, хартийки, капачки и други боклуци. Влязох в морето да поплувам и видях резен от домат и найлонова торбичка. А малката пещера отстрани беше превърната в тоалетна.



Днес посетихме плажа за трети път, но този път си носехме ръкавици и торби за боклук. Бяхме приятно изненадани, че няколко плажуващи също се включиха в почистването, а пещерата вече беше изчистена - вероятно от германските туристи с каравани, които лагеруваха наблизо.

Пещерата вече е чиста!

Събрахме почти 4 торби, но

съвсем не изчистихме всичко.





















Всичко това е добре, но въпросът е: каква е причината място, включено в класацията за най-красиви плажове в света, да се съсипва по такъв начин?

Преди 3 години на Болата имаше заведение, чийто персонал чистеше плажа. Но поради претенциите за собственост на залива, изявени от местен васал (познат на депутат от Добрич), МОСВ и РИОСВ (министерство и регионална инспекция на околната среда и водите) са се погрижили то да затвори.

Не знам кой отговаря за Болата в момента (областният управител на Добрич?), но при такова небрежно стопанисване заливът едва ли ще остане дълго красивото място, което е. Да не забравяме и хората, които го посещават. Не е толкова трудно да си прибереш боклука в някоя торба, вместо да го хвърлиш на плажа. Ала човешката природа по принцип е такава. Спомнете си приказката за царя, който заповядал на поданиците си за една нощ да напълнят езеро с мляко, а на другата сутрин го заварил пълно с вода. Всеки е мислил, че една чаша вода няма да се забележи. Много хора разсъждават по същия начин - една угарка, едно кенче, една салфетка... Но така вредят не само на природата и на другите хора, а и на себе си.

Време е тази нелепа игра на криеница да приключи. Защото в нея има само губещи.

Снимки: Теодора Колева

Коментари

  1. Точно защото е красив залива борбите за него са големи, а настоящата власт е безкруполна! Все пак да вметна като редовен посетител че освен красотата на снимка, всичко останало са недостатъци, водата в залива трудно и бавно се сменя, а рекичката която се влива в него го замърсява и и охлажда, защо и колко можете да опитате и ще забравите красивите снимки и суперлативите за десето място в света, да не говорим че това е изкуствено създаден залив от военните преди.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би сантименталната стойност на това място го прави по-специално за мен :-). Може да има недостатъци, но чак пък "всичко" - не мисля (предимствата съм написала по-горе). Тези буни от двете страни наистина са изкуствени, но от майка си знам, че преди ги е нямало и е било по-хубаво.
      Благодаря за мнението!

      Изтриване

Публикуване на коментар