Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна

Резултат с изображение за стогодишният старец който скочи през прозореца и изчезна


Ето едно ревю от мен. Не е перфектно, но се надявам да ви хареса!

Животът на Алан Карлсон не започва особено обещаващо. Родителите му умират рано, а той е принуден да прекъсне образованието си още в трети клас, за да работи в завод за взривни устройства. Тези събития обаче го научават на важен урок:
Нещата са такива, каквито са, и каквото има да става, ще става.
 Алан не се отказва от него през целия си дълъг и изпълнен с приключения живот. Не веднъж той едва не приключва - действието се развива в началото на 20 век, а шведът, макар че не се интересува от политика, винаги се оказва в центъра на световни събития като Втората световна война. Среща се със всеки важен политически лидер от онова време, за който можете (и не можете) да се сетите - и с всеки изпива доволно количество водка. Често се случва и да загази - трудовите лагери в Сибир, походът през Хималаите и залавянето от иранската тайна полиция са само част от списъка. Ала находчивостта, оптимизмът и късметът спасяват Алан от всички опасности. Решаваща роля играе и липсата му на интерес към политиката. Почти всички приятели, които среща (испанец, привърженик на монархията в гражданската война, трима иракски комунисти, агликански свещеник, проповядващ в Иран), губят живота си в своите национални и религиозни борби. Но той оцелява.

И не само това, но доживява до сто години. На рождения си ден решава да преустанови стария си навик и да се впусне в ново приключение...

То се оказва не по-малко интересно от предишните - и  със сигурност по-интересно от висенето в старческия дом, където алкохолът е забранен. Всичко започва, когато Алан открадва куфар от един крайно несимпатичен индивид. По петите му тръгва престъпна банда (както и полицията), а бягството го среща с куп нови приятели. Опитен джебчия, продавач на дюнери с много почти завършени специалности, фермерка с цветист език, бизнесмен със съмнителна почтеност, куче и слон(!).

Започва едно щуро бягство, пълно с изненадващи обрати и нови запознанства. А накрая нашите герои се измъкват изключително хитро (няма да ви спойлвам повече).

Също  като "Неграмотното момиче, което можеше да смята" тази книга е забавна, интригуваща, лесна за четене и на места саркастична. Препоръчвам я на всеки, който търси приятно лятно четиво.

Довиждане!
Ирина

Коментари