Летни приключения #2: В света на книгите

Ако се чудите какво е това странно заглавие - то е просто оригинално название на летния wrap-up за тази година. През ваканцията прочетох доста интересни книги, които ще се радвам да споделя с вас!
Ще ги подредя по оценка, започвайки с тези, които най-много са ми харесали.

"Мъглороден", Брандън Сандерсън
Оценка - 5/5
Няма нужда да казвам, че тази поредица е невероятна (особено мащабния свят, в който се развива действието). Прочетете ревюто за повече информация.

"Патрули", Сергей Лукяненко
Оценка - 5/5
Нямам думи... Макар и фентъзи, книгите за Патрулите са стряскащо реални. Доброто и злото се преплитат така, че не могат да се разграничат, героите са изправени пред невъзможни морални дилеми. В свят, пълен с магия, интриги и неподозирани тайни, нищо не е такова, каквото изглежда.

"Шоколад", Джоан Харис
Оценка - 4,8/5
Увлекателна, с богата палитра от чувства и най-вече интересни герои - препоръчвам я на всекиго!

"Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна", Юнас Юнасон
Оценка - 4,6/5
Изключително готина и забавна :-)

"Каравал" и "Легендата", Стефани Гарбър
Оценка - 4,1/5
Вълшебни, завладяващи и спиращи дъха. Харесва ми поетичният и експресивен стил. Каравалът е изпълнен с магия, загадки и любов. Единственият проблем е твърде лекият стил - след като свърших поредицата, спрях да мисля за нея почти веднага (а и романтиката беше досадна на моменти).

"Сумистът, който не можеше да надебелее", Е. Е. Шмит
Оценка - 4/5
Прочетох тази малка новела за 1 - 2 часа на плажа. Грабна ме още от първата страница - гледната точка и чувствата на главния герой са интригуващи, а историята - вълнуваща и на моменти разтърсваща. Темата е личностното израстване и освобождаването от миналото. За това как да преодолеееш страховете си и ограниченията си и да погледнеш на ситуацията отгоре. И накрая - за любовта във всичките ѝ аспекти.
Причината да отнема една точка на книжката е, че е твърде кратка! Съвсем нямах време да осмисля всички уроци.


"Дюн", Франк Хърбърт
Оценка - 4/5
Първата и втората част ме изкефиха - светът е оригинален, а и философиите са интересни. Но нататък действието тече твърде мудно, така че на третата част зарязах поредицата.

"Дон Кихот", Мигел де Сервантес
Оценка - 3,3/5
Най-добрата книга от задължителната литература. Макар че има доста недостатъци - на моменти е скучна, а стилът е странен, тя е забавна, а идеята е добра. Дон Кихот е  ужасно предупреждение за всички идеалисти, които искат да променят света.

"Хамлет", Уилям Шекспир
Оценка - 2,5/5
Не ми хареса. Монолозите на Хамлет бяха интересни, както и някои случки в историята. Но, първо, героите говорят много повече, отколкото действат (а и характерите им не са интересни). И второ, цялото протакане ме отегчи до смърт. Със сигурност тази пиеса би изглеждала по-добре изиграна на сцена, отколкото на лист.

"Илиада", Омир
2,5/5
Битки, битки и битки - това е единственият начин, по който може да бъде описана тази книга. Изредени са подвизите на всеки герой и тези на родата му до девето коляно, а за характера не е обелена друга дума, освен синоними на "храбър". Половината действие е бойни сцени, които спокойно могат да бъдат пропуснати.
Ако беше написана в проза и малко по-сбита, историята щеше да е добра.

Към предишната част:

Коментари