Това си е нашата планета!

Няма да лъжа - предпочитам хората пред природата. Физиката, химията и биологията са най-трудните за мен предмети. А човешкият ум ми се струва много по-интересен от растенията и животните.

Но все пак... Това си е нашата планета, хора! Не искам от вас да сте себеотрицателни алтруисти, а просто разумни, мислещи хора. Като замърсяваме, ние не вредим на някакви субективни  ценности. Вредим на собственото си здраве, живот и най-вече - бъдеще.

Дотук с моралната част. Да преминаваме към практичната :-). Не съм голям специалист по темата, но имам няколко идеи, които са напълно приложими от всеки, включително деца и тийнейджъри.
Задачите с повишена трудност са в червено!

Не на еднократната употреба

1. Носете си шише с вода навсякъде, вместо да си купувате всеки път, когато ожаднеете.

2. Ако обичате да ходите по кафенета, носете чаша като тази.

3. Най-големите фенове на бързото хранене могат да си вземат пластмасова или метална чиния, вилица, лъжица или дори сламка.

4. Всеки е чувал за проблема с найлоновите торбички. Ако все още не сте купили  платнена такава - крайно време е.

5. Не купувайте пакетирани десерти, чипсове и т.н. Може да си носите храна от вкъщи или да хапнете в някое заведение.

6. Събирайте боклука разделно.

7. Специален случай са токсичните отпадъци като батерии и електронни джаджи. Те са опасни и на всяка цена трябва да се рециклират.

Пестене на енергия и вода

8. Изключвайте лампите в коридора и в банята. 

9. Всички обичаме дългите, горещи душове. Но е най-добре да ги избягваме, защото освен на природата, влияят зле и на портфейла.

8. Затваряйте крана на водата, когато си миете зъбите, бръснете се, миете чиниите...

9. Използвайте по-кратките програми на миялната и пералната.


10. Когато готвите, ползвайте този котлон, който най-точно съвпада с диаметъра на съда. Така ще предотвратите загубата на енергия.



Влияние върху чуждото мнение и работа с други хора

11. Започнете със семейството и приятелите си. Никой не иска от вас да правите митинги. Достатъчно е да убедите близките си, те - своите и така идеята да се разпространява.

12. Използвайте медиите. Пишете постове, статии и разкази, правете снимки, рисувайте... Всяка идея, която си струва, трябва да бъде чута. Маркетингът в наши дни е мощно оръжие и е жалко, че се рекламират повече вещи, отколкото идеи.


13. Ако не ви е срам, направете някоя демонстрация. По-лесно е с други хора.


14. Присъединете се към доброволчески клуб.  Това е най-ефективното, но и най-трудното и отнемащо време нещо, което можете да направите. Аз смятам да се запиша в училищната група по екология другата година (в нея не пускат зайци).


15. Превърнете екологията в своя професия. Нещо, което аз няма да направя - природните науки са ми изключително трудни. Талантът и страстта ми са в писането, изкуствата и хуманитарните дисциплини. А те също предлагат добри каузи, за които да се боря :-).



Това е всичко от мен. Чао!

Коментари