В света на майките - ръководство за начинаещи/ Mothers' World - a Guide for Beginners


Светът на майките, както знаете, е коренно различен – дори противоположен – на нормалния. Всички имаме и смешни, и болезнени спомени от него, но не за тях смятам да пиша, а за самото естество на този толкова странен свят.

Ще засегна две основни теми.

Най-важни фрази:

Най-често използваните от майките изрази са:
„И да се пазиш!”
„Умната!”
„И аз искам много неща.”
„Още си малък/а за (♥ изведнъж става най-голямото ти желание)
„Ако на мен ми е студено, значи на всички им е студено!”
„Ако се пребиеш, ще те убия!”

Да си дойдем на думата – ами приключенията?

Зависи какво имате предвид под приключения. В света на майките разходка в парка, каране на колело по равна пътечка или гребане на лодка в плитко, спокойно и обезопасено езеро (съжалявам, не гребане, а возене – от гребането могат да ти излязат мехури) са страхотни приключения!
А, и как можах да пропусна най-важното – през цялото време трябва да си в полезрението на майка си, по възможност и в досега.
Заради това си разбиране майките не са точно най-предпочитаните герои в детските и тийнейджърски книги и филми (е, освен малки изключения, но в момента не се сещам). Винаги за да започне приключението, майката трябва да се разкара – защото светът на майките и светът на приключенията са антагонистични вселени.
В класическите приказки като Пепеляшка и Снежанка майката умира още в първия абзац, при раждането на детето. Виж, бащата има право да остане жив – физическото му присъствие няма никакво значение. В по-модерната литература авторите сякаш се състезават кой ще измисли най-интересен начин да елиминира майката (и скоро появилия се образ на грижовния баща). При Роалд Дал срещаме изяждане от носорог, при Лорън Сейнт Джон – опустошителен пожар, при Джоан Роулинг – демонично заклинание. По-хуманни начини да се избяга от родителската вселена са бягството при Даниел Дефо, евакуацията на децата по време на войната при К. С. Луис и лагерът при Ерих Кестнер.


А сега отидете при майка си и `и напомнете, че я обичате въпреки (или заради) шантавия `и свят!

Коментари

Публикуване на коментар