Властелинът на пръстените

или най-великата книга на всички времена

БЕЛЕЖКА: Това не е ревю, а обяснение в любов.


Резултат с изображение за lord of the rings book

Не мисля, че между тук присъстващите има човек, който да не е чувал за тази книга. Четирима скромни хобити, предприемащи невероятно пътешествие, от което зависи съдбата на света, крал – скиталец, който повежда народа си след дълго отсъствие и демоничен пръстен, който трябва да бъде унищожен. Звучи ви познато, нали?
И, ако не сте забелязали, искам да ви светна за нещо.
Тази история е велика. Епична. Завладяваща. Вълшебна. Героична.
Просто нямам думи, с които да я опиша.
И не само историята. Светоизграждането, героите, стила на писане. Всичко това създава един невероятен шедьовър, книга, която прочетох 2 пъти един след друг, без да ми омръзне, която ме вдъхнови да измисля една от най-хубавите си истории, макар и без да я запиша, която предизвика в мен надежда и разочарование, щастие и тъга, плам и нежност.
Но ето откъде започна всичко...
На 26 декември, след разопаковането на подаръците и семейната разходка на Коледа, следва задължителното гостуване при семейството на брата на мама. Тази година, след обичайните поздравления, ръкостискания и целувки по бузата, вуйчо ми връчи голям пакет във формата на правоъгълен паралелепипед. Чудех се какво ли е – струваше ми се прекалено дебел за книга. Въпреки това някак си усетих хубавото чувство, прозиращо през опаковката, и нетърпеливо я разкъсах. А оттам изпадаха...
три книги.
„Задругата на пръстена”, „Двете кули” и „Завръщането на краля”. Разбира се, бях приятно изненадана – бях гледала филмите поне 100 пъти и при това ми бяха (и все още са) любимите. Но изобщо не подозирах какво чудо съм получила...
Още от първата страница бях въвлечена в необятен и вълшебен свят, толкова познат и дълго мечтан, колкото далечен и недостижим, свят на велики битки, елфически мечове и древни предания, свят, в който живях месеци наред – и още живея.


Резултат с изображение за lotr meme
Казах го и пак ще го повторя – Властелинът на пръстените е най-великата книга.

Коментари