За доброто/ Goodness

Свързано изображение
Дадоха ни яка тема в час по литература.

Откакто хората са се появили на този свят, въпросът за доброто силно ги вълнува. Някои смятат, че другите не са добри с тях. Други са на мнение, че самите те не са достатъчно добри. Трети са сигурни, че са по-добри от всички останали. А четвърти просто се опитват да бъдат добри.

Ала повечето не се замислят какво всъщност е да си добър.

Според някои, ако правиш услуги на всеки, който ги поиска, прекосяваш океани за хора, които не биха прескочили и локва за теб, а думата „не” е изтрита от речника ти, си истински светец. Наистина, на подобни особи и през ум не би им минало да постъпят нечестно. Но не е благородство, а безхарактерност да оставяш всички да те използват, забравяйки, че не заслужаваш по-малко от тях. За да обичаш пълноценно другите, трябва първо да се научиш да обичаш себе си.

Нека разгледаме и другия полюс – а именно този тип, чийто свят се ограничава до собствената им скромна личност. Моралът е на светлинни години от съзнанието им, а с всеки, който го проявява, се отнасят едва ли не с отвращение. Най-правилната постъпка по техните представи е да се облагодетелстват максимално от всяка ситуация, а още по-добре – на нечий чужд гръб.

Съществуват и хора, макар и малко, които не позволяват отзивчивостта им да се превърне в мекушавост, а любовта към себе си – в егоизъм. Които непоколебимо биха дали всичко от себе си, стига целта да си заслужава.
Нека всички се стремим да бъдем като тях.

Защото светът ни има спешна нужда от добро.

Коментари