Съвети за начинаещи блогъри


Резултат с изображение за блог
1. Не пишете глупости…

защото са популярни. Целта на блоговете е да споделяте своите хобита, идеи и преживявания. Личи си от километри, ако се преструвате. А дори и много хора да ви последват, те няма да споделят истинските ви интереси.

…защото няма какво друго да качите. Няма лошо да постнете някой таг, няколко снимки или нещо малко и неангажиращо – колкото да напомните, че сте живи. Ала ако прескочите границата, може в целия ви блог да няма и един свестен пост. 


2. Пишете за различни неща. Не е казано, че ако сте решили да правите книжен блог, всяка една от публикациите ви трябва да е свързана с книги. Може да качвате всичко, което ви хрумне – никой не ви забранява!
Добра идея е и да не качвате само писан текст – може да пробвате със снимки, видеа, рисунки… Експериментирайте!


3. Създайте фейсбук страница към блога си. Социалните мрежи са доста по-популярни от платформите като Blogger, Wordpress и Wix, така че една страница ви гарантира повече последователи. Друг плюс е, че в нея може да качвате и по-кратки статуси, мемета, снимки и други неща, които са твърде малки за цяла статия в блог.
Една страница има и още полезни предимства – можете да поканите приятели да я харесат, да направите група към нея за всички хора, които я харесват и следват, както и да я популяризирате сред по-голяма група хора (последното струва пари, затова не съм го правила).


4. Оформете блога си. Направете цветовете, шрифтовете и разположението на обектите удобни, красиви и отговарящи на темата.
·       Шрифтът не бива да е твърде малък или твърде голям.
·       Текстът се чете по-лесно, ако е разделен на ясно определени абзаци и междуредието е по-голямо.
·       Подходяща картинка към всеки пост (може да ги вземете от google, ако не ви се снима, рисува или обработва) ще привлече вниманието на читателя.
·       Добра идея е да добавите страници (рубрики), във всяка от които да оставите линкове към постове със сходна тема. Така блогът ви ще стане по-организиран и хората бързо и лесно ще намерят това, което искат да прочетат.
·       Като стана дума за търсене – сложете и търсачка.
·       И най-важното – погрижете се бутонът „Follow me“ да се вижда добреJ.


5. Научете го най-сетне тоя правопис. В интернет има правописни речници. Използвайте ги! Дори и блогът ви да има страхотно съдържание, грешките могат да отблъснат читателите.


6. Публикувайте с горе-долу еднаква честота. Имате творчески бум и за два дни сте написали 5 поста? Най-голямата грешка (често съм я допускала) е да ги качите едновременно или в няколко поредни дни. Когато се случи да сте в застой, дълго време няма да има какво да публикувате.

Решете колко често искате - и можете - да публикувате (аз съм си поставила за цел 1-2 пъти седмично). Няма да е лошо и да оставите някой пост "за черни дни" - така няма да се чудите какво да качите, когато не ви се пише.


7. Популярността не идва веднага. Ако не ви забележат в началото, не се отчайвайте. Продължавайте да се стараете и усъвършенствате и все някога ще намерите хора със сходни интереси, които да забележат и оценят това, което правите.

Коментари