"Героите на Олимп", Рик Риърдън

Автор: Рик Риърдън
Жанр: Младежко фентъзи
Книги в поредицата: 5
Оценка: 8,5/10

Бележка: Преди да прочетете тази поредица или дори ревюто ми за нея, най-добре започнете с предишната - "Пърси Джаксън и боговете на Олимп".

Към някои книги изпитвам любов, продължаваща завинаги. Други са като среща в бара - интригуваща, но краткотрайна и без особени чувства. Трети приличат на младежка любов - идват внезапно и отминават бързо, но винаги си спомням за тях с усмивка.

Такива са и книгите от поредицата "Героите на Олимп". По-скоро ще бъдат, защото все още съм в "любовен транс".
И има защо. 


  • Свят - 9/10
След като става дума за фентъзи, няма как да не започна със света. В него древногръцката митология се преплита с днешния свят по оригинален и забавен начин. Нито боговете са толкова съвършени, нито чудовищата са толкова страховити и непобедими, колкото изглеждат. А в съвременния си вариант са направо хумористични на моменти.
Личи си, че авторът е прочел поне 50 пъти повече по темата от написаното в книгите си: в тях не са включени само основните моменти от митологията, а и специално подбрани детайли, пасващи идеално в общия пъзел. А когато към гръцката митология се прибавя и римската, светът става още по-заплетен и интересен. Появява се и лагер за римски герои, за чието устройство обаче няма да спойлвам.


  • Стил - 7/10
Стилът е лек, вълнуващ и пълен с шеги - идеален за почивка след натоварен ден. Въпреки това на моменти чувствата и мислите на героите, както и смисълът на събитията, са подложени на анализ, който читателят би могъл да направи и сам. Ако бях прочела поредицата преди 2-3 години, сигурно щеше да ми хареса повече. Но тийнейджърите на моята възраст (че и нагоре) едва ли биха отказали такова интригуващо и разтоварващо четиво.

  • Герои - 9/10
Тук срещаме много персонажи от "Пърси Джаксън и боговете на Олимп", но още повече нови и също толкова интересни.
Всички трудности, преживени от тях в миналото, изграждат интересни характери, допълнително развити от премеждията по време на историята. 
Всяка глава е от името на различен герой - за разлика от предишната поредица, когато Пърси беше главният разказвач. Това ни помага да ги опознаем и обикнем още повече.
Литературният критик в мен би казал, че протагонистите са твърде благородни... стига да успее да надвика възторжените крясъци на фенката. Пък и сред останалите герои има предостатъчно егоисти, предатели и пълни изроди (не говоря само за чудовищата).


  • Сюжет - 9/10
Действието ме държа на нокти до последната страница. Всички тези опасни приключения, неочаквани обрати и отворени финали... и да ме бият, не мога да ги изредя по хронологичен ред, без да пропусна поне една трета и да объркам детайлите в още една. Зад всеки ъгъл дебнат опасности и изпитания, които карат страниците да хвърчат напред като криле.
Ала е невъзможно между толкова много събития да не останат сюжетни дупки. По време на поредицата те лека-полека се затварят, но накрая остават няколко въпроса без отговор. Надявам се да намеря отговорите на тези от тях,  които все още не им е минало времето, в следващите книги. 

Коментари