Зелена салата за душата

Самочувствие и позитивност за след Коледа :-).

Правите трийсет лицеви опори. Шейсет коремни преси. Два часа тичане в парка. А накрая - вдигане на тежести.
Прибирате се вкъщи и изяждате три мазни бургера, два шоколада и един сладолед, поливате всичко с няколко бири и изпушвате половин кутия цигари.
Мислите ли, че тренировката ще има особен ефект?

Много хора допускат подобни грешки. Те се опитват да преследват мечтите си, да бъдат по-добри, по-уверени, по-успешни. Но техните мисли - "храната" за ума - са нездравословни и ги дърпат назад.
Негативните спомени пък са като излишни килограми - нужни са много тренировки, за да се отърват от тях.

Аз също съм имала този проблем. Тази година бях развълнувана от това, че в 8. клас започвам на чисто, и се опитвах да се впиша. Не ми се получаваше, защото представата, която имах за себе си, ме дърпаше назад.
И получих само мускулна... по-скоро мозъчна треска, без да постигна резултат. След всеки неуспешен опит за социализиране изяждах по 5 понички "Не струваш" и 10 шоколада "Защо социализирането не ти се получава, след като всички други могат?".
Главният проблем беше, че не признавах собствените си притеснения. Слагах ги в бутилки с етикети "Тъпотия", "Как може дори да си го помислиш!?" и "Не се дръж незряло!".
Само че тези течности бяха взривоопасни. Ако се счупят, целият склад (т.е. мисловни бариери и нормална психика) отива по дяволите.
Затова започнах да обезвреждам опасните напитки с три вълшебни съставки - Осъзнаване, Преодоляване и Освобождаване.


Свързано изображение

Ниското самочувствие е често
срещан проблем, който не трябва
да се игнорира.
Резултат с изображение за "low self -esteem"

Свързано изображение

Освен това се съсредоточих върху творческите и училищните си успехи -нещо, в което наистина ме бива.  Позволих си да се отпусна малко - продължих да правя упражнения за общуване, но не непосилни. И най-важното - разбрах, че заслужавам уважение, приятелство и внимание не само заради това, което правя, а заради това, което съм.

Това, което прави човек специален, е неговото отношение. Неговата подкрепа. Неговите идеали. Неговото сърце.

Не е нужно да си изключителен, гениален, забавен и да правиш невъзможни неща, за да те харесат. Не се притеснявай, че ще те изолират или ще ти се присмиват - единствената основателна причина да го правят е ако умишлено им вредиш. Ако се държат зле с теб, само защото не се вписваш в общоприетата норма, си е изцяло техен проблем.

С училището, работата и другите лични постижения увереността и самочувствието също са от решаващо значение.

Има умни и талантливи хора, които се съмняват в собствените си способности. Дори и да се стараят, те трудно биха постигнали големи успехи - негативното мислене, също като вредната храна, подтиква към мързел. Заети с притеснения, те не успяват да се съсредоточат върху мечтите си и тяхното изпълняване. 

Така че - какво чакаш!? Тази цел, която си постави в началото на миналата година? Училището или курса, на който искаш да се запишеш? Грандиозния проект, който се страхуваш дори да започнеш?
Все още не е късно! Разбира се, ще трябва да се потрудиш доста, което невинаги е приятно - дори и за най-съкровените мечти. Тук има няколко идеи, които могат да ти помогнат малко (подчертавам - малко!).

Независимо колко си "готин", в какво те бива и в какво - не, какви са хобитата и странностите ти, ти заслужаваш цялата любов и радост, за която можеш да си мечтаеш. Ти си прекрасен точно такъв, какъвто си.
А достатъчно усилия, съчетани със здравословна душевна диета, могат да те отведат по-далеч, отколкото си представяш.

А сега - малко вдъхновение💕. Изкуството има по-голяма сила, отколкото сме свикнали да мислим.

  • Книгата "Сумистът, който не можеше да надебелее". Една от темите в нея е за това как негативните мисли и спомени пречат на успеха.
  • "Scars to your beautiful" на Алесия Кара. За всички хора, които не осъзнават колко са красиви.


  • "Warriors" на Imagine Dragons. Любимата ми мотивационна песен.


Коментари