Интелектуалците

Интелектуалци ли сте? Ако да – вероятно ще ви бъде интересно да прочетете поста. Ако не – гледайте го като наръчник за общуване с умници. Ако не сте сигурни... след като прочетете това, ще си направите изводи.
Не знам дали това, което аз разбирам под „интелектуалец“, отговаря на общоприетата терминология. Съвсем нямам предвид умните хора като цяло – все пак има много типове интелигентност. Тези, за които говоря, са специфичен вид – понякога се идентифицират като зубъри.

1. Те са book smart.
„Зубърите“ са начетени и имат богата обща култура. Умеят да мислят в дълбочина. В зоната си на комфорт, където никой и нищо не ги притеснява, бързо могат да измислят решение за всеки проблем. Но когато са в реална ситуация, им е трудно да си съберат мислите. А още по-трудно – да приложат плана си на практика (нещо, което street smarts са овладели до съвършенство).

2. Те съдят другите.
Една не особено приятна черта у някои умни хора е, че имат мнение по всички въпроси – и за всички хора. Аналитичният ум по-скоро пречи, когато човек се съсредоточава върху негативните черти на останалите. Аз също съм допускала тази грешка. Ала наскоро разбрах, че да обичаш книги, джаз и изкуство, да се справяш добре в училище и да имаш богата обща култура е супер, но не е морална ценност. Не те издига на пиедестал и не ти дава власт да оценяваш хората. Няма нищо лошо да се гордееш със своите хобита и постижения, но самочувствието не бива да се превръща в снобизъм.

3. Те НЕ са непривлекателни или скучни.
Както вече знаете, зубърите имат много изненадващи недостатъци. Но популярните клишета не са верни. Интелигентността е изключително обаятелна черта – дори има понятие „сапиосексуалност“, обединяващо хората, привлечени от ума на потенциалните си партньори
Относно скуката – в училище или на работното място умните хора могат да изглеждат прекалено сериозни, но това е така, защото са организирани и здравомислещи. Те предпочитат да свършат работата си възможно най-бързо и качествено, за да им остане време за забавления.

4. Те НЕ са подмазвачи.
Може да са прекомерно старателни на моменти, но това не е, защото искат да се харесат на шефа или учителя. Зубърите, както разбрахте от точка 2, често са горди и мнителни. Но не само към останалите, а и към себе си. Те поставят летвата високо и се опитват да са възможно най-добри – не заради някой друг, а заради самите себе си.

5. Могат да бъдат необщителни на моменти.
Когато природата дава едно, взима друго. Само при най-големите късметлии креативният и логичен ум е съчетан със социални умения. В точка 1 видяхме, че зубърите не се справят добре в реални ситуации, а в точка 2 - че са взискателни при избора на приятели. Това прави някои от тях интроверти - което в никакъв случай не е лоша черта, стига да не прерасне в антисоциалност.

6. Често са песимисти.
Тъй като са склонни да мислят за живота, света и бъдещето, където положението невинаги е розово, част от умниците си падат депресари. Аз не съм такава, което може би се дължи на възрастта ми, и бих препоръчала на такива хора да се отпуснат и да се наслаждават на тези аспекти от живота, които харесват.

Е, разпознахте ли себе си в някоя от точките? Аз лично съм около 80-90 процента интелектуалец. А вие?

Коментари