"Les Misérables": новата ми любима книга


Едно от главните предназначения на изкуството е да ни направи по-добри. Каква е рецептата? Не знам. Но наскоро прочетох една книга, която ме промени тотално.
Представям ви... "Клетниците"! Новата ми любима книга *махам с кърпичка към "Властелинът на пръстените"*.

"Парижката Света Богородица", за която писах ревю преди месец, ми се стори детска игра в сравнение с това, което прочетох току-що. Ако тя е перла, "Клетниците" е цяла огърлица. А бисерите в нея са всъщност сълзи, които по-емоционалните от читателите несъмнено ще пролеят. 
Les Mis Memes - {8} - Wattpad

Общо взето: Емоции, стил, мнение

Както се досещате от заглавието, в тази книга има много страдание. Виктор Юго е доста креативен, изправяйки героите си пред всевъзможни проблеми. От насилие над деца до несподелена любов, от тъмно минало до смърт на барикадите, от туберкулоза до фалшив морал - тук си има всичко. Само че през сивия асфалт на жестоката съдба си пробиват път любовта, саможертвата, смелостта, мечтите, подобно на красиви цветя. 
Ако целият живот бе напъхан в една книга, тя щеше да е "Клетниците" - там има всякакви видове емоции, съдби, характери. Освен тъга, ще изпитате и вълнение, сравнимо с физическа болка (говоря от опит!), възхищение, отвращение, любов, възмущение, съчувствие, радост, смях...
И скука - елемент, който няма как да пропусна. Но това е субективно. Има няколко вида лирически отстъпления. Някои са разсъждения над обществено-политическия живот, религията и морала по онова време. Там намерих интересни метафори и житейски уроци.
Описанията на чувства и характери са великолепни и абсолютно необходими.
А детайлните разкази за места и имена, които не ми говорят нищо, военни тактики, всекидневие или малки разговори ми се сториха досадни. 
Извън тези отклонения сюжетът е вълнуващ и има доста екшън. Може и действието да тече бавно, но за мен това допълнително наелектризира ситуацията - все едно авторът ти дава торта, после си я прибира, кара те да чакаш няколко страници и ти я връща. 

Сега малко факти. Действието се развива през 19 век във Франция. Френската революция е минала и монархията начело с Луи-Филип е възстановена. Наскоро е детрониран и Наполеон (1815 г.). На 5 юни 1832 година в Париж избухва малкото и обречено Юнско въстание, в което се бият много от героите. То се дължи на крайната бедност и епидемията от холера.
И така, ДЕЙСТВИЕТО НЕ СЕ РАЗВИВА ПО ВРЕМЕ НА ФРЕНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ! С тази уговорка продължаваме напред. 


Персонажи❤️

Героите и връзките между тях са the best of the best. Но тук няма да говоря много за тях, защото ревюто ще стане километрично. Ако сте чели книгата/ гледали филма, може да видите подробности тук.

Characters in Les Mis
Жан Валжан - протагонист. Бивш каторжник, който бяга от миналото си. Приемен баща на Козет. Добър, благороден и умен човек, който все пак има недостатъци и съмнения и затова е интересен персонаж. Любимият ми герой.
Жавер - инспекторът, който преследва Жан Валжан. Той представлява закона и реда и макар че е антагонист, не е лош - просто се опитва да постъпва правилно по своите стандарти!
Фантин - майка на Козет, простодушна и обикновена, но добросърдечна и вярна до гроб (и страхотна майка). Има много, много гадна съдба.
Козет - сладко, мило и невинно момиче с ужасно детство. Представя романтичния идеал. Гадже на Мариус.
Мариус - идеалист с гореща глава. Въстаник и участник в дружаството АВС, лудо влюбен в Козет.
Приятелите на АВС - сладури, мечтатели и храбреци. Млади студенти, които се борят за по-добро бъдеще. Лидерът им е Анжолрас.
Тенардие - злите приемни родители на Козет, които правят още много престъпления по-нататък.
Епонин - умната, смела, но не особено добра дъщеря на Тенардие, влюбена в Мариус.
Гаврош - малкият брат на Епонин. Остроумен, смел и добросърдечен.

Какви по-точно са лирическите отстъпление? 

За да отговоря на този въпрос, ще извадя някои от любимите си цитати. 

 Суеверия, лъженабожност, лицемерие, предразсъдъци - всички тия призраци се вкопчват упорито за живота въпреки призрачната си същност, те имат зъби и нокти въпреки своята безплътност.
 Не може да се смята, че потъналият в съзерцание човек не върши нищо. Има видима и невидима дейност.
...Защото в душата му е скътан един бисер - невинността, а бисерите не могат да се разтворят в калта.
Безразсъдно смелите постъпки хвърлят ослепителен блясък върху историята и просветляват хората. Зората е също дръзка, щом изгрява. Да се домогваш, да се осмеляваш, да упорстваш, да останеш верен на себе си, да си готов да се пребориш със съдбата, да озадачиш несполуката с хладнокръвието си (...), такъв пример е нужен на народите, подобна светлина може да ги въодушеви.
Босите нозе, голите ръце, дрипите, невежеството, презряната сган, мракът могат да бъдат мобилизирани за завоюването на високия идеал. Взрете се в народа и ще прозрете истината. Хвърлете само в пещта мръсния пясък, който тъпчете с крака, почакайте да се разтопи, да закипи, и той ще се превърне в ослепителния кристал, с който Галилей и Нютон откриха нови небесни светила.
Здраве, младост, чест, свещен целомъдрен свян на юношеско тяло, сърце, девственост, срамежливост - нежна епидерма на душата - биват трагично потъпкани в безогледното търсене на материални средства, което неминуемо се натъква на безчестието и го приема.
Има една граница, отвъд която хората престават да различават нещастниците от безчестниците и ги смесват под едно и също съдбоносно име - клетници. 
Под добро разпределение трябва да разбираме не равно разпределение, но справедливо. Справедливостта е основното равенство. 
Откога обаче се смята за провинение, ако се проникне много надълбоко, ако се стигне чак до дъното, когато искаме да изследваме язва, бездна или пък общество?(...) Откога болестта е почнала да гони лекаря?
Отделете от шепота на двама влюбени мелодията, която се лее от душата им и ги съпровожда като лира, и ще остане само дим. 
Погрешно е да се мисли, че щастливата и непорочна любов довежда човека до състояние на нравствено съвършенство. Тя го докарва чисто и просто до забрава. 
Окованото във вериги слово притежава страшна сила. Когато някой властелин е наложил мълчание на народа, писателят удвоява и утроява пламенността на своето перо. 
Какъвто и да е днешният ден, нашето утре е мир. 
Страшно е да си щастлив! Колко задоволен се чувстваш! Как си въобразяваш, че нямаш нужда от нищо друго! Как забравяш, овладял измамната цел на живота, щастието, истинската цел - дълга!
 Не е страшно да умреш. Страшно е да не живееш.

Адаптация

"Les Misérables"  Nominated for Best Picture, Best Actor, Best Supporting Actress, Costume Design, Best Makeup, Best Music (Original Song)    Based on Victor Hugos Les Misérables

Няма как да не кажа няколко думи за прекрасния мюзикъл от 2012 година. Песните са толкова красиви и емоционални, а актьорите - толкова талантливи в играта и пеенето! Любимите ми са Хю Джакман (Жан Валжан), Ан Хатауей (Фантин) и Еди Редман (Мариус). А най-хубавите песни са "Do you hear the people sing", "Empty chairs at empty tables", "I dreamed a dream", "One day more", "What have I done", "Stars", "Finale", "Bring him home", "On my own", "Red and Black"... (абе всичките) и от месец не слушам друга музика. Целта ми засега е да науча всички тези наизуст.
Факт: актьорите са изпели тези песни на снимачната площадка, а не на плейбек. Талант без граници.
И друг: Това е Бродуей мюзикъл, създаден и игран на сцена 15 години преди да го филмират. Мечтая да видя "Клетниците" на живо.

Сладки детайли за фендъма
- Любимите шипове на повечето фенове (без официални връзки) са: Анжолрас и Грантер, Епонин и Мариус, Валжан и Жавер (да, знам, това последното е странно).
- Един от главните ни проблеми е, че не можем да изпеем всички дуети, хорове и канони в мюзикъла (особено One Day More)
- Всички се преструваме, че разбираме от история.
- Ние сме най-ревливият фендъм. Макар че аз плаках общо 3 пъти по време на цялата книга, разбирам защо другите се заливат от сълзи.
- Обичаме да се сърдим на Виктор Юго и да правим мемета за странностите в стила му. Но все пак ни е любимият писател. ВСИЧКИ ДА СИ ПРИЗНАЯТ!
But. For which movie? Les Mis or Greatest Showman?


Закючение


Просто прочетете книгата. Не е нужно много - любопитство, търпение и/или интелигентност. Само един от тези елементи е достатъчен. В замяна ще получите ако не любов за цял живот като мен, то поне интересно преживяване.

Коментари