Заблуди за християнството



Здравейте. Дълго време се чудих дали изобщо да качвам този пост - много от последователите ми вероятно са атеисти.
Преди да сте спрели да четете - не, не смятам да ви проповядвам. Просто искам да разберете поне отчасти нашата логика, причината, поради която вярваме. Разбира се, това не значи и вие да го направите - всеки е свободен да постъпва както си иска.
Ние, християните (и по принцип вярващите) не сме наивни идиоти, нито психари - джихадисти или фанатици, следващи всички възможни канони. Има и такива, но те съвсем не определят всички останали.

1. Причинява войни и насилие.
Наистина - в историята има стотици примери за жестоки и алчни изроди, използвали вярата си като предлог да вършат ужасни неща: църквата през Средновековието, кръстоносните походи, сегашната Ислямска държава... Но, както наскоро прочетох в един страхотен пост (не мога да го намеря :-/), ако някой пиян шофьор катастрофира, производителят на колите не е виновен. Също така и Бог не е виновен, ако някой прави нещо лошо заради религията си - даже бих казала, че такъв човек изобщо не е християнин. 
Може би се опасявате, че самите коли са лошо направени. Но ако бяха, свещениците през Средновековието нямаше да забраняват на обикновените хора да четат Библията.

2. Християните приемат всичко в Библията едно към едно.
Разбира се, много от историите в Библията са прекалено фантастични. Това е символичен начин да си покаже най-важното нещо в тази книга - ценностната система на религията. Освен това не бива да забравяме, че авторите на Библията са били хора от древността с доста нездравословно въображение и афинитет към свръхестественото. Те са си предавали религиозните истории устно, преди някой да се сети да ги запише - вече доста различни от първоначалното събитие.

3. Винаги включва ритуали и канони.
Всички тези традиции съвсем не са задължителни. В Новия завет религиозните водачи (фарисеи) стриктно спазват буквата на закона. Само че те са главните антагонисти в историята, защото са зли по сърце.
Когато става дума за религия, всичко зависи от вярата. Ако  човек смята, че ходенето на църква прави молитвите му по-силни, най-вероятно наистина ще стане така. Ако мисли, че иконите, кръстовете и другите свещени предмети могат да му помогнат, възможно е това да се случи.
Аз не вярвам в подобни неща, но резултатът не зависи от предмета или ритуала, а от вярата, която човек влага в тях. 

4. Прави хората неуверени.
Поради факта, че християнството изисква смирение, служене и осъзнаване на собствените си грехове, много хора мислят, че то влияе зле на самооценката. Всъщност е точно обратното. Ние вярваме, че има Бог, който е създал всеки човек с уникален характер, качества и цел, обича всички безкрайно и им помага. Това дава самочувствие и оптимизъм на вярващите - дори според вас да е илюзорно.

5. Атеистите са по-умни от вярващите.
Така твърди това проучване. Само че да съдиш за интелигентността на някого само по неговото образование не е много обективно. Има много типове умни хора - не само учени, но и музиканти, писатели, художници, спортисти, танцьори, лидери, философи... Да не забравяме и за емоционалната интелигентност (EQ), която е също толкова, ако не и по-важна, от IQ.

6. Християнските идеали са много различни от тези на другите хора.
Поговорки като "каквото посееш - това ще пожънеш", "не гледай съчката в окото на другия, а гредата в своето", "който копае гроб на някой друг, сам пада в него", чийто морал приемаме като даденост, всъщност водят началото си от Библията. Идеята за добротата, скромността и милосърдието, не особено популярна в древните култури и не носеща особени ползи в егоистичен план, в наши дни е ценност за много хора, дори и не християни (друг въпрос е колко хора само се преструват на добри).  


Ако все още сте скептични - разбирам ви. И аз мразя зверствата, които са се случвали през Средновековието (вижте тук и тук) и войните, които са се водили заради религията. Не харесвам лицемерите, които са злобни и алчни, но са против всичко "нехристиянско" - от късите панталони до феминизма.

Но Бог е любов - или поне такава е идеята на християнството. Религията може да бъде средство за манипулация от държавата или параван за грешни постъпки. Но може и да е невероятна мотивация за хората да постъпват правилно, да се обичат един друг и да направят света по-добро място.
А каква е вашата мотивация? Споделете!

Коментари