Това си е нашата планета - 2 част

Към първата част:

Florida and Climate Change – Indivisible Central Florida

Когато правех предишния пост, не планирах да пиша и втора част. Но оттогава проучих доста и ми хрумнаха нови идеи, които смятам да споделя днес.

1. Използвайте Ecosia. Това е търсачка, която можете да вградите към Chrome, ако сте на компютър, или да изтеглите от Google Play, ако използвате смартфон. При всеки 45 търсения, които направите в Ecosia, се засажда по едно дърво. Собствениците ѝ са открили страхотен начин да използват парите, които получават от търсенията. А ние, потребителите, можем да помагаме на планетата, докато висим пред екрана.

2. Вземете си природосъобразна кола. Може да е електрическа, водородна, хибрид или да работи на метан. Аз ще се опитам да убедя баща си.

3. Купете си еко продукти. Не е нужно да бъдат особено специализирани, важното е да са за многократна употреба.
  • Нещата от този пост.
  • Бамбукова четка за зъби.
  • Менструални продукти за многократна употреба - за жените.
  • Кутийки, торби, мрежи и шишета - за насипно пазаруване. В повечето магазини всичко е опаковано с найлон и пластмаса, но има и насипни. А ако няма такъв близо до дома ви, купувайте повече плодове и зеленчуци, както и неща със стъклена и метална опаковка.
Ето и откъде можете да ги купите:
Revolucia - там има от всичко по малко: козметика, zero-waste предмети за дома...
Lila - онлайн магазин за менструални продукти.
Greenway - разградими неща за еднократна употреба като торбички за боклук. Не ме питайте как точно се купуват, защото не знам.
Zoya - магазин за храна и козметика. Има доста насипни продукти. Проблемът е, че не може да се намерят "нормални" продукти за масово хранене (особено за голямо семейство като моето).
За повече информация вижте тук.

4. Икономисвайте канцеларски материали. Особено ако сте ученици или студенти, за препоръчване е да използвате повече моливи, защото се хабят по-бавно от химикалите. Също така запазвайте старите си тетрадки с няколко останали празни листа, за да можете да си късате за изненадващи тестове или есета.

5. Отглеждайте растения вкъщи. Те се хранят с вредния въглероден диоксид и увеличават влажността на въздуха.

6. Купувайте само неща, от които се нуждаете, и ги използвайте отново. Трябват ли ви наистина всички тези пластмасови опаковки за еднократна употреба? Намалете ги. А старите неща, които вече не използвате? Преди да ги рециклирате, помислете за някакво приложение. Може да купувате дрехи от магазините за втора употреба, книги от рециклирана хартия... Тук има още идеи.

7. Направете си компост. Това е за тези, които живеят в къщи. Ето как се прави.

8. И най-очевидното нещо - спрете да си изхвърляте боклука на земята. Иска ми се да вярвам, че всички хора, които четат този пост, дори да не рециклират, поне използват кофите за общ отпадък. Но хилядите фасове и опаковки по улиците, купчините найлон зад всеки храст и натиканите на най-невероятни места дребни отпадъци казват друго.
Моля ви, хора. Спрете да правите поне това. Това не само е лошо за природата, но показва и ниска култура и възпитание.

Коментари