Любимите ми фентъзи светове #1

Резултат с изображение за keep calm and love fantasy
Фентъзито донякъде прилича на наркотиците. Докато си под влиянието му, забравяш кой си и на кой свят живееш. А колкото повече приемаш, толкова повече искаш.
За щастие, пристрастяването към него не води до никакви проблеми със здравето (освен може би зрението, ама едни очила ще изтърпя). Така че мога да приемам колкото големи дози искам ;-).
Ето го и списъкът с любимите ми фентъзи светове, от които никога не съм искала да изляза.


Арда от книгите на Дж. Р. Р. Толкин

Властелинът на пръстените: Пълно издание (Дж. Р. Р. Толкин)
Прочетете това обяснение в любов към „Властелинът на пръстените” и ще придобиете бегла представа какво означава тази книга за мен (както и всички, разказващи за Арда). По ирония на съдбата това е първият фентъзи свят, създаван изобщо, както и първият, в чиито дебри попаднах аз. И дълго не можах да се измъкна.
Колкото и мащабни измислени светове да има, никой не може да надмине този. Множеството карти, подробни географски описания, родословни дървета и други не оставят нищо необяснено. Дългата и интересна история започва още от създаването на света от бога Илуватар, валарите и маярите (прилични на ангели и живеещи във вълшебната страна Валинор, отделена от Средната земя). Но най-силният валар Мелкор (Моргот) се обръща на тъмната страна и създава империя на злото. В последствие са създадени 7 различни раси, обитаващи Средната земя: хобити – малки човечета, които обаче са способни на големи дела, изкусни в занаятите авантюристични джуджета, безсмъртни и идеални елфи (най-добрите воини, най-добрите творци, изобщо the best), нормални хора, магьосници (всъщност предрешени маяри, дошли в Средната земя), енти – пазители на природата, както и страховити орки – генно модифицирани елфи, обърнати на страната на злото. Има и разнообразни растения и животни – вълшебни дървета, наречени малорни, гигантски орли, дракони и специална порода коне – меараси.
Но си личи, че Толкин си е дал най-много труд в създаването на езиците. В приложението на „Силмарилион” има цял елфически речник. Аз не се интересувам много от такива неща, но имената на тези езици звучат прекрасно.
Въобще – ако искате наистина епично фентъзи, започнете с „Хобит”, „Властелинът на пръстените”. А кой знае – може и да стигнете до „Силмарилион”.


Светът от „Мъглороден”

4 корици на Мъглороден, от Брандън Сандърсън
„Мъглороден” е толкова интересна и вълнуваща книга, с толкова пълнокръвни герои, че няма как да не се влюбите в нея. Светът също не прави изключение.
В него слънцето е червено, а от небето се сипят сажди, но никой не знае защо.
Най-интересни са трите мистериозни сили, свързани с металите: аломантия, ферохимия и хемалургия. Има 10 основни метала, всеки от които даващ различна способност. Аломантите (Мъглородните могат да използват всички метали, а Мъгливите – само един) поглъщат метали, за да получат силите им.
Ферохимиците, наречени Пазители, носят метални украшения, в които съхраняват знания и способности. Ферохимията е най-логична – за да попълниш запасите си от здраве например трябва да боледуваш известно време. За разлика от аломантията, влиянието ú не засяга околния свят, а само човека.
Хемалургията е зловеща и кървава – всички сили се получават с убийството на притежателите им. Но така настъпват и изменения в тялото и съзнанието. Чрез нея са създадени три нови раси – инквизитори с аломантични способности, пристрастени към убийствата, колоси – невероятно силни, но жестоки и глупави, и кандри, които могат да се преобразяват в други същества и имат най-голям контрол над ума си.
А зад всичко това стоят тайнствени причини, за които героите си нямат и идея...


Утре очаквайте и втората част от поредицата :-).

Коментари

Публикуване на коментар